Marksizme Giriş

Sosyalizm hâlâ kitleler tarafından öğrenilmekte ve kitleler bu yolda mücadelesini sürdürmektedir.
Fakat şunu söyleyebiliriz: Bilgi kirliliği ve Marksizmi çarpıtanların "eserleri" kitap/dergi raflarını dolduruyor. Bu durum, Marksizmi öğrenme çabasındaki kişilere telafisi zor zararlar veriyor. Sonuçsa ne yazık ki "Marksizmden sapma"ya varıyor.

Bu sebeplerden Marksizme giriş konusunda hangi kitap en uygunudur diye düşünmek şart olmuştu. Yaptığımız yayın incelemelerinde gerçek Marksist bir eserin bulunmasına titizlikle önem verdik.
Seçtiğimiz kitaplardan biri İlhan Akdere'nin Marksizmde Temel Kavramlar kitabı oldu.

Bu kitabı seçmemizin sebebi neydi?
Kitap Marksist düşünceyi yeni öğrenmeye başlayan bir kişi için rehber olarak hazırlanmış. İçerikte Marksist felsefenin temel ilkeleri genel hatlarıyla ele alınıyor, okuyanın konularla ilgili en temel bilgileri alması sağlanıyor. Kitabın her bölümünde Marx ve Marksistlerin yazdıklarından alıntılar yapılıyor ve anlatılan konu dayanaksız bırakılmıyor.

Diyalektik ve tarihsel materyalizm üzerinde özellikle durulan kitap bu konuya iyi bir giriş niteliğinde. Kitabın arka kapağındaki tanıtımda buna değiniliyor. Ayrıca okuyucunun diyalektik bilimini öğrenmek için okuyacağı kitaplar hatırlatılıyor:
"Kitabın ikinci bölümü diyalektik materyalizme giriş niteliğindedir. Diyalektik materyalizm bilimini derinlemesine öğrenmek için Marksizm-Leninizmin teorik cephaneliğini bütünüyle incelemek, bu bilimin siyasette, sanatta, devrimci çalışmanın bütün alanlarında kullanılışında ustalaşma gerekmektedir."
 Marksizmde Temel Kavramlar, iki ana başlık ve alt başlıklardan oluşuyor. Birinci Bölüm: Tarihsel Materyalizm ve Sosyalist Siyasal Mücadele; İkinci Bölüm: Diyalektik Materyalizm. Bu ana başlıklar önemli alt başlıklara ayrılıyor. Ayrıca kitabın sonunda yer alan "Sözlük" bölümü Marksizm öğrencilerinin işine yarayacağa benziyor.

Kitap bir bakıma öğrenilecek konuların bir şemasını önünüze koyuyor. "Diyalektik Materyalizmin Öğrenilmesi İçin Başvurulacak Temel Kaynaklar" bölümü yanlış kaynaklarla vakit kaybetmeden diyalektik bilimini öğrenmeniz için bir yol haritası çiziyor.

Evrensel Basım Yayın tarafından yayınlanan kitap fiyatıyla da okurlara çok sıkıntı olmayacaktır. Bütün bunlar ışığında uygun gördüğümüz başlangıç kitabını "tavsiye kitaplar" listemize ekliyoruz.

Hiç yorum yok: